Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Równowaga kwasowo – zasadowa jako warunek zachowania zdrowia

Kiedy zostaje zaburzona równowaga kwasowo – zasadowa, wówczas mówimy o zakwaszeniu organizmu. Krew ma odczyn lekko zasadowy – 7,35 dla krwi żylnej, a 7,45 dla krwi tętniczej. Najmniejsze nawet odchylenia w kierunku kwaśnym lub zasadowym wywołują różne symptomy chorób. Kwaśny smak w ustach z rana, zgaga, częste bóle głowy są już informacją, że w organizmie jest nadmiar kwasu. Zakwaszenie obniża dostarczanie tlenu do komórek, spowalnia metabolizm, a przez to i zaburzony zostaje proces wydalania toksyn z organizmu. Kwaśne i toksyczne środowisko płynów komórkowych sprawia, że odczuwamy zmęczenie i ociężałość. Organizm broniąc się przed nadmiernym odchyleniem od równowagi wyciąga alkalizujące minerały  [potas, sód, wapń i magnez] z tkanek, by zneutralizować zakwaszenie. Zdrowy organizm utrzymuje rezerwy tych alkalicznych minerałów, jeśli jednak nie dostarczymy ich poprzez właściwą dietę zostaną wyciągnięte z kości [wapń] lub mięśni [magnez].

Gdy zakwaszenie się nasila, toksyny i kwasy przenikają do tkanek powodując różnego rodzaju schorzenia, obciążony zostaje system odpornościowy i tak odnotowujemy szereg symptomów:

-  wysypka, pokrzywka ale i alergia;

- zapalenie pęcherza, kiedy mamy chronicznie kwaśny mocz,

- infekcje narządów płciowych, podrażnienie prostaty.

Może także dojść do zespołu podrażnionego jelita, gdyż organizm uwalnia nadmiar kwasów przez jelito cienkie, co zakłóca końcowy etap trawienia białek i węglowodanów. Kwasy te mogą być zneutralizowane tylko wtedy, gdy w układzie pokarmowym znajduje się dostateczna ilość soli mineralnych i błonnika, z którymi się wiążą i są wydalane wraz ze stolcem. Konsekwencją zakwaszenia organizmu jest także rozrost drożdżaka białego – candida albicans, który wywołuje choroby błon śluzowych jelit.

Stopień zakwaszenia można łatwo sprawdzić – wystarczy chwycić skórę na karku – pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki, które drażnią ją nawet przy lekkim ściśnięciu palcami. Jeżeli organizm jest zakwaszony takie uszczypnięcie jest dosyć bolesne.

Do głównych przyczyn zakwaszenia można zaliczyć:

a)  nieprawidłowe żywienie, czyli:

– spożywanie nadmiernej ilości produktów kwasotwórczych,

– niedbałe przeżuwanie pokarmów i jedzenie w pośpiechu [ślina ma odczyn zasadowy i zmniejsza kwasowość produktów],

– jedzenie żywności przetworzonej;

b) używki;

c) stres i związany z nim pośpiech, zdenerwowanie;

d) leki;

e) brak ruchu.

 

Silnie zakwasza przede wszystkim białko zwierzęce [mięso, wędliny, sery twarde, jajka], ale i margaryna, cukier i słodycze, chleb, płatki i makrony, z tym że te ostatnie –  dokładnie przeżute i zmieszane ze śliną są mniej kwasotwórcze. Poza tym należy ograniczyć kawę, czarną herbatę, alkohol i nikotynę.

By zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu należy tak ułożyć dietę, by 80% naszego menu stanowiły produkty zasadotwórcze. Ogólnie:

- kwaśny jest ten produkt, który ma smak kwaśny, a kwasotwórczy to ten, z którego podczas przemiany i rozkładu powstaje więcej jonów wodorowych niż zasad, natomiast

- zasadotwórczym jest ten produkt spożywczy, który podczas przemiany tworzy więcej zasad niż kwasów, a odczucia smakowe nie mają tu znaczenia. Silnie zasadotwórcze są: warzywa, wodorosty morskie, soki warzywne, kiszonki, sezam, nasiona słonecznika i dyni.

Doskonałe efekty terapeutyczne przynosi zastosowanie dwa razy do roku monodiety z kaszy jaglanej, która ma działanie zasadowe. Zachęcam zatem do przyjrzenia się swojej diecie, gdyż niech pożywienie będzie naszym pierwszym lekarstwem – parafrazując Hipokratesa.

Napisał:

avatar

Anna Wiśniewska - dietetyczka z wykształcenia i powołania. Zdrowe odżywianie to moja pasja, a dietetykę traktuję jako element dbałości o zachowanie zdrowia. Prowadzi poradnictwo żywieniowe i dietetyczne Centrum Dobrego Samopoczucia Wellneat www.wellneat.pl, które pomaga zmieniać nawyki na dobre, a nie tylko odchudzić się na krótki czas . Jest mamą 7 latka, pasjonuje się pływaniem, które czynnie uprawia od 10 lat, kocha gotować.

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz