Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Biszkoptowe wzgórza

Inna nazwa tego ciasta to „cycki murzynki”. Ciasto na różne okazje, codzienne i od święta. Połączenie wiórek i maku nadaje niekonwencjonalnego smaku. Pyszny deser o kobiecych kształtach.

Składniki

6 białek

¾ szklanki cukru

15 dkg wiórków kokosowych

1 szklanka maku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie wyłożyć na blaszkę i upiec biszkopt na złoty kolor.

 Krem

½ litra mleka

1 kostka masła

6 żółtek

¾ szklanki cukru

3 łyżki mąki kartoflanej

1 szklankę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem , dodać mąkę i zimne mleko (1 szklankę mleka), wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń.

Masło utrzeć, dodać zimny budyń tak, aby powstał krem.

Wyłożyć na biszkopt krem i układać na nim biszkopciki namoczone w alkoholu lub w galaretce. Na koniec polać placek polewą.

Napisał:

avatar

Redakcja to jednorazowy wpis wielu kobiet, które chciały w jakikolwiek sposób współtworzyć nasz serwis. Teksty sa zredagowane przez team autorów.

1 Komentarz do “Biszkoptowe wzgórza”

  1. avatar anastazja pisze:

    zawsze myślałam, że to cycki murzynki. Biszkoptowe wzgórza bardziej mi się podoba.
    A tak poza tym to jest pyszne.

Zostaw odpowiedź

Komentarz