Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ajerkoniak czy adwokat?

Chyba wszyscy wiedzą czemu ajerkoniak zawdzięcza swoją nazwę :) Jajka, a właściwie ich część w sporej ilości oraz mleko lub śmietana to podstawowe składniki tego „damskiego” napoju alkoholowego. Znalazłam jednak jeszcze jedną historię na temat pochodzenia nazwy ajerkoniak czyli adwokat. Mianowicie holenderscy adwokaci stosowali ten lekki napój alkoholowy na obolałe od sądowych przemówień gardło.  Historia ciekawa a trunek wart spróbowania. Polecam!

Składniki:

  • 12 żółtek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka skondensowanego nie słodzonego
  • kieliszek rumu
  • 0,5 l spirytusu

 

Żółtka ucieramy z cukrem na kogiel mogiel. Następnie dodajemy mleko i ubijamy przez chwilę aby dobrze się połączyło z żółtkami. Dodajemy spirytus i rum, dokładnie mieszamy i wlewamy do butelek.

 

Doskonały dodatek do lodów, ciast wszelkich deserów.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz