Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Babka dwukolorowa z łezką

Ogólnie przyjęte jest, że babki piecze się na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu babki pojawiały się w każdy weekend.  Ten rodzaj ciasta cechuje bardzo proste przygotowanie, każdy jest w stanie upiec babkę. Niezależnie od tego czy będzie to babka piaskowa, marmurkowa, cytrynowa czy pomarańczowa. Babki występują w niezliczonej liczbie odsłon, co dom to inny przepis na ciasto.  Wspominając dziecięce lata upiekłam babkę dwukolorową, babkę z łezką.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • babka dwukolorowa 20,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • kostka margaryny (stopiona)
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyż proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubić z cukrem aż podwoją swoją objętość
  • dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać
  • Nadal mieszając dodawać stopniowo roztopiony tłuszcz i cukier waniliowy.
  • 2/3 ciasta wlać do okrągłej formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem
  • Do reszty ciasta dodać kakao
  • ciemne ciasto nakładać łyżką na jasne
  • Piec 45 minut w temp. 180 o C.
  • Ostudzone posypać cukrem pudrem

babka dwukolorowa 3

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz