Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ciasto czekoladowo – kokosowe

Nasza jesień w tym roku przybrała smak czekoladowy. Ostatni weekend dodatkowo nabrał cech egzotycznych, czyżby tęsknota za ciepłą plażą? Ciasto czekoladowe dość często gości na naszym stole. Za każdym razem przyjmuje jednak nowe oblicze. Zapraszam do spróbowania naszego ciasta czekoladowo – kokosowego.

 

Składniki:

  • ciasto czekoladowo - kokosowe 11,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • kostka tłuszczu (250 g margaryny)
  • 80 g kakao (mała paczka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1/4 szklanki mleka (w zależności od gęstości ciasta)
  • polewa czekoladowa (może być gotowa)

Sposób przygotowania

ciasto czekoladowo - kokosowe 2Margarynę rozpuścić (na parze), wsypać kakao, bardzo dobrze wymieszać, żeby nie było grudek kakao. Odstawić. Jajka wbić do miski i ubić z cukrem. Do ubitych jajek z cukrem dodać rozpuszczony tłuszcz z kakao. Wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Wsypać 1 szklankę wiórków kokosowych (1/2 do posypania). Delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodać mleko. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką). Piec ok. 40 minut w temperaturze 180-190 o C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać pozostałymi wiórkami.

ciasto czekoladowo - kokosowe 4

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

3 Komentarzy do “Ciasto czekoladowo – kokosowe”

  1. avatar bunny pisze:

    Toż to po prostu najzwyklejszy „MURZYNEK”, bo tak się nazywa to ciasto

  2. avatar Mirek pisze:

    Jak zwał, tak zwał, ważne że dobre

  3. avatar Luiza pisze:

    Murzynek jest bez wiórków kokosowych, przynajmniej u mnie tak się robi.

Zostaw odpowiedź

Komentarz