Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ciasto naprawdę czekoladowe – brownie

Pierwszy raz brownie jadłam przypadkiem na stacji benzynowej jako dodatek do kupionej tam kawy. Ciastko od razu przypadło mi do gustu, nie zapamiętałam jednak nazwy. Po jakimś czasie znowu trafiłam na stacji na te małe czekoladowe smakołyki.  Postanowiłam spróbować. Znalazłam przepis i oto co z tego wyszło :)

 

Składniki:

brownie 1200 g gorzkiej (dobrej jakości) czekolady

200 g masła (NIE margaryny)

6 jajek

szklanka cukru

1/2 szklanki mąki

paczka migdałów

opcjonalnie posiekane orzechy

 brownie 2

Sposób przygotowania

brownie 3Ciasto brownie jest najszybszym ciastem jakie do tej piekłam. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady i masła. Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę i wrzuć pokruszoną czekoladę oraz pokrojone na kawałki masło. Mieszaj aż się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Do drugiej miski wsyp mąkę i cukier, dobrze wymieszaj. Jeśli masz mikser z obrotową misą ustaw obroty na średni poziom i po kolei wbijaj całe jajka. W tym czasie czekoladowa masa powinna przestygnąć.  W tym momencie należy już włączyć piekarnik aby zdążył się nagrzać. brownie 5Ciągle mieszając wlewaj delikatnie masę czekoladową do zmieszanej mąki z cukrem i jajkami. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodaj migdały. Wymieszaj lekko. Tak przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem (jest dość rzadkie) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Po wystudzeniu nie „dekorowałam” żadnymi dodatkami. Dla mnie tak jest już ok. Ciasto brownie ma być bardzo czekoladowe, bardzo słodkie, z wierzchu chrupiące, w środku wilgotne.

Gdy zmierzyłam czas, okazało się, że od momentu kruszenia czekolady do chwili wyjęcia gorącego ciasta z piekarnika minęło 37 minut. Dla mnie to rewelacyjne! 

brownie 6

brownie 7

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

2 Komentarzy do “Ciasto naprawdę czekoladowe – brownie”

  1. avatar krystynawalter pisze:

    mam pytanie ,bez proszku do pieczenia chodzi o ciasto brownie dziekuje

  2. avatar Agnieszka Kowalska pisze:

    Tak, to jest ciasto bez proszku do pieczenia.
    Jak widać na zdjęciach, nie jest pulchne i puszyste ale takie właśnie ma być.

Zostaw odpowiedź

Komentarz