Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ciasto z brzoskwiniami

Z dziećmi często bywa tak, że ich oczy mają na coś apetyt a buźka już nie. W naszym przypadku tak było z brzoskwiniami. W sklepie oczy baaardzo chciały brzoskwiń a po powrocie do domu przez kilka dni żadna buzia nie miała apetytu na te owoce. Żeby nie zmarnować koszyczka owoców postanowiłam zagospodarować je poprzez upieczenie ciasta z brzoskwiniami.

Składniki:

  • ciasto z brzoskwiniami 24 jajka
  • 4/5 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • koszyczek brzoskwiń
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie umyć, wypestkować, pokroić na paski.

Ciasto należy do moich ulubionych ze względu na prostotę i szybkość wykonania. Jajka (całe) wbić do naczynia i ubić (nie będą na sztywno jak piana) z dodatkiem szczypty soli. Do otrzymanej „piany” dodać cukier. Ciągle mieszając dosypywać mąkę i proszek do pieczenia. Domiksować do tego tłuszcz (najlepiej poszatkować na kawałki). Dobrze wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Ułożyć pocięte na paski lub plastry brzoskwinie, Owoce można ułożyć podwójnie, wtedy pierwsza warstwa wpadnie w środek ciasta a druga zostanie na wierzchu. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 40 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sami przyznacie, że łatwo i szybko :) Smacznego!

ciasto z brzoskwiniami 1

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz