Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ciasto ze śliwkami

Gdy lato zbliża się ku końcowi a ogród przestaje obdarowywać nas różnorodnymi owocami (truskawki, maliny, porzeczki), przychodzi czas na śliwki. Pierwszym i najważniejszym jesiennym ciastem w naszym domu jest jabłecznik, jednak tuż za nim, depcząc mu niemiłosiernie po piętach jest placek ze śliwkami. To proste ciasto przygotowuje się dość łatwo, więc każdy powinien bez większego problemu poradzić sobie z nim. Zachęcam do spróbowania.

ciasto ze śliwkamiSkładniki:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 30 śliwek (na dużą blachę)
  • cukier puder (do posypania)

ciasto ze śliwkami 2Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami najlepiej zacząć przygotowywać od umycia i wypestkowania śliwek.  Gdy śliwki będą gotowe czekały na swoją kolej,  przygotujmy ciasto. Jajka zmiksować, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.  Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po troszeczku do masy ciągle mieszając. Idealnym rozwiązaniem jest mikser i obrotową misą, mamy wtedy dwie ręce wolne. Dodając mąkę zaczynamy dolewać oleju, aż cała mąka i olej połączą się w jednolitą masę. Ciasto będzie bardzo gęste, więc należy dodać ok. pół szklanki wody. Ja dodaję gazowaną.  ciasto ze śliwkami 3Gdy wszystkie składniki utworzą jednolitą masę, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek delikatnie wciskając w ciasto. Ja układam śliwki w podwójnej warstwie, dzięki temu pierwsza warstwa „wpada” w ciasto a druga pozostaje na wierzchu. Piec w temp. 190 oC ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 o C i piec jeszcze ok. 35-40 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami 5

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz