Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Czekoladowa szarlotka z budyniem

Jak każdej soboty tak i tej przygotowując śniadanie wyjmuję produkty do pieczenia ciasta z lodówki, żeby się „ociepliły”. W trakcie śniadania ustalamy jakie ciasto mam robić. Tym razem jednak wybuchł konflikt (prawie zbrojny). Ja miałam chęć na coś czekoladowego, syn chciał koniecznie i za wszelką cenę szarlotkę a córka ciasto z budyniem. Mała wojna domowa wisiała na włosku.  Po długich negocjacjach, gdy nikt nie chciał ustąpić poszliśmy na kompromis. Pieczemy czekoladową szarlotkę z budyniem !!!

Składniki:

  • czekoladowa szarlotka 14 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
  • bułka tarta (niewiele)

czekoladowa szarlotka 2

Sposób przygotowania:

Przygotowanie czekoladowej szarlotki z budyniem jest banaczekoladowa szarlotka 3lnie proste. Zresztą zawsze staram się wybierać takie przepisy, które: po pierwsze jestem w stanie zrobić, po drugie nie są zbytnio pracochłonne. Tak jest też w tym przypadku. Od samego początku do końca w przygotowaniach towarzyszył mi córka, chyba pilnowała tego budyniu :) Ale po kolei:

  • do miski wsypać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia
  • dodać posiekaną margarynę,
  • wbić żółtka i dodać szczyptę soli
  • wszystko zagnieść na jednolite ciasto
  • czekoladowa szarlotka 4podzielić na dwie części (1/3 i 2/3) większą część włożyć do lodówki, mniejszą do zamrażarki
  • ciasto z lodówki po 30 minutach rozprowadzić na blasze
  • ciasto posypać odrobiną bułki tartej
  • ułożyć jabłka pokrojone na kawałki
  • Ugotować budyń, zalać jabłka lekko przestudzonym budyniem
  • Wyjąć z zamrażarki pozostałe ciasto i zetrzeć na grubej tarce na wierzch ciasta (ja osobiście poskubałam palcami na kawałeczki)
  • Piec ok. 50 minut w temp 180 o C

Nasza szarlotka została dodatkowo „przyozdobiona” przez moją córkę kolorowymi wiórkami. I tym sposobem jednym ciastem uszczęśliwiliśmy całą rodzinę. czekoladowa szarlotka 6

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

5 Komentarzy do “Czekoladowa szarlotka z budyniem”

  1. avatar krysia pisze:

    wygląda bardzo apetycznie ,upiekę to ciasto

  2. avatar Klaudia pisze:

    przepis prosty i zawsze wychodzi, Pychota

  3. avatar Ela pisze:

    A jakie jabłka najlepsze?

  4. avatar Dorota pisze:

    Super ciacho

Zostaw odpowiedź

Komentarz