Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Czekoladowy piernik

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, nadszedł więc czas na świąteczne wypieki pachnące przyprawą korzenną, cynamonem oraz bakaliami. My proponujemy państwu piernik czekoladowy. Pachnący świętami i czekoladą.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150g cukru
  • 120g masła + łyżka do polewy
  • 50 g mielonej czekolady
  • 4 jajka
  • 7-8 łyżek mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do piernika

 

Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy miód. Kolejno dokładamy jajka i cały czas miksujemy. Następnie wlewamy mleko. Miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy mąkę.

Czekolady siekamy i dodajemy do masy razem z migdałami. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy godzinę i 20 min w temperaturze 170 st. C.

Polewa

Łamiemy gorzką czekoladę lub białą czekoladę dodajemy łyżkę masła, rozpuszczamy całość i polewamy ciasto.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz