Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Nalewka z czerwonej porzeczki

Owoce czerwonej porzeczki świetnie nadają się do produkcji przeróżnych powideł i dżemów, ale także domowych soków i nalewek. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, a także beta-karoten, witaminy PP i E, potas, miedź, magnez, żelazo oraz wapń. Pektyny zawarte w czerwonej porzeczce maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne, a w skórce porzeczki odnajdziemy substancje bakteriobójcze. Nalewka z czerwonej porzeczki ma działanie wzmacniające, reguluje procesy trawienne, działa wykrztuśnie, zalecana jest także przy zapaleniu gardła.

 

Składniki:

-DSCF1631 1 kg owoców czerwonej porzeczki,

- 1 l wody,

- ½ kg cukru,

- 25 dag rodzynek,

- kawałek cynamonu,

- kilka goździków,

- ¾ litra spirytusu

 

Przygotowujemy ½ świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki. W gorącej wodzie rozpuszczamy ½ kg cukru. Oba płyny łączymy, dodajemy, rodzynki, cynamon i goździki, a następnie zalewamy spirytusem. Mieszamy i odstawiamy zamknięte naczynie w ciepłe miejsce, najlepiej na co najmniej pół roku.

Napisał:

avatar

Monika Sadowska-Dąbek - Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie, ukończyła szkołę policealną zdobywając tytuł Technika BHP oraz studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. Fanka włoskiej kuchni, "kociara".

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz