Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Nalewka z mirabelek

Mirabelki smakują dobrze nie tylko jedzone na surowo, czy jako dodatek do kompotów lub ciast. Wspaniale sprawdzają się także jako podstawa do wyrobu domowej nalewki.

 

 

Składniki:

- DSC_00311 kg dojrzałych mirabelek

- 0,5 kg cukru

- 0,5 litra spirytusu

- szklanka wody

- szklanka miodu (najlepiej lipowego)

 

Mirabelki umyć i wypestkować. Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoja i przesypujemy cukrem. Stawiamy w słonecznym miejscu i co jakiś czas potrząsamy aby cukier się rozpuścił. Po ok. tygodniu zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą. Odstawiamy na kolejny tydzień, filtrujemy, mieszamy z płynnym miodem i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy na co najmniej pół roku.

 

Jest też inny sposób przygotowania nalewki. Owoce zasypujemy cukrem i zalewamy mieszanką spirytusu i wody ( w proporcjach podanych powyżej). Odstawiamy na ok. miesiąc, co jakiś czas potrząsamy słojem, aby cukier mógł się rozpuścić. Po tym czasie nalewkę zlewamy, mieszamy z płynnym miodem i odstawiamy na co najmniej pół roku, choć poleca się odstawienie nalewki mirabelkowej nawet na 2 lata, zyskuje wtedy odpowiedni smak i aromat. Gotowe dzieła przechowujemy szczelnie zamknięte, najlepiej w butelkach z ciemnego szkła, w chłodnych i zaciemnionych pomieszczeniach.

 

Owoce pozostałe po zlaniu nalewki możemy ponownie zasypać cukrem, lub zalać syropem z cukru uzyskując w ten sposób słaby likier mirabelkowy.

Smacznego!

 

 

Napisał:

avatar

Monika Sadowska-Dąbek - Absolwentka Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie, ukończyła szkołę policealną zdobywając tytuł Technika BHP oraz studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo i Higiena Pracy. Fanka włoskiej kuchni, "kociara".

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz