Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Piernik świąteczny

Święta kojarzą się zawsze z piernikiem i pierniczkami. Niektórzy mówią nawet, że nie ma świąt bez piernika. Nasze Święta oczywiście też nie mogły się odbyć bez świątecznego piernika.

 

 

Składniki:

  • 250 ml miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2,5 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 100 g masła (margaryny)
  • przyprawa do pierników (saszetka)
  • 1 łyżka sody (kopiasta)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek, żurawiny, orzechów

W średniej wielkości garnku rozgrzać miód, masło i cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodać przyprawę do pierników i cynamon. Gdy masa ostygnie wlać mleko, wsypać kakao. Ciągle mieszając dodać mąkę, sodę oraz żółtka. Na koniec dodać bakalie (należy je wcześniej sparzyć wrzątkiem)  i ubite na sztywno białko.  Ciasto przełożyć do posmarowanej lub wyłożonej papierem formy. Piec około godziny w temp. 200 stopni.

Po upieczeniu przełożyć powidłami lub dżemem (np. z czarnej porzeczki), wierzch polać czekoladą, Można udekorować bakaliami.

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz