Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Seromakowiec

Uwielbiam serniki, ale to dokładnie wszystkie jego odmiany: sernik z rosą, sernik z brzoskwiniami, sernik z makiem, sernik z serków Danio oraz wszystkie serniki na zimno. Często eksperymentuję podczas pieczenia. Efekt nie zawsze jest zjadliwy :) Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na seromakowiec.

 

Składniki ciasto:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko

seromakowiec 1Składniki masa makowa

  • 1 puszka gotowej masy
  • 2 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny

Składniki masa serowa

  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. ciasto

Wszystkie składniki wymieszać mikserem a następnie zagnieść w kulkę, wyłożyć na blachę ( 22 cm x 28 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 o C.

2. masa makowa

W tym czasie przygotować masę makową. Jajka ubić z cukrem, dodać mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszać.

3. masa serowa

W drugiej miseczce przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser i miękki tłuszcz, wsyp budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony spód wyłóż masę makową, jest cięższa i bardziej gęsta więc powinna być jako pierwsza warstwa. Na masę makową wyłóż masę serową.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut.

Następnie zmniejszyć temp. do 160 i piecz jeszcze 10 minut

seromakowiec 3

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

2 Komentarzy do “Seromakowiec”

  1. avatar Karolina Świergiel pisze:

    Przepraszam Pani Agnieszko chodzi mi o przepis ,,szarlotka czekoladowa z budyniem”czy te 2 budynie mają być ugotowane na 750ml mleka ?czy tak jak na opakowaniu pozdrawiam Karolina .

  2. avatar Agnieszka Kowalska pisze:

    Pani Karolino w czekoladowej szarlotce budyń trzeba ugotować i wlać na jabłka.
    Jeśli na opakowaniu jest 2 x 500 ml a w przepisie to 750 będzie idealnie. Trzeba ugotować gęściejszy. Chociaż spotkałam się już w większymi budyniami, Wtedy też zalecam użyć mniej mleka niż na opakowaniu.

Zostaw odpowiedź

Komentarz