Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Szarlotka z bezą

Wiele razy piekłam szarlotkę według tego czy innych przepisów. Zawsze denerwowało mnie pozostające białko, które trzeba było jakoś zagospodarować.  Latem, gdy w ogrodzie są świeże owoce robiłam torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami, zwany Białą Pavlową. Jednak  za oknem biało  a owoce jedynie mrożone, spróbowałam więc wykorzystać pozostałe z kruchego ciasta białko i urozmaicić naszą szarlotkę.

szarlotka z bezą 3Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 6-8 jabłek
  • troszeczkę cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

szarlotka z bezą 4Najbardziej pracochłonne jest chyba wyrobienie ciasta, ale wbrew pozorom nie jest to trudne a przy odrobinie wprawy czas skraca się  znacznie i przybliża nas do efektu końcowego jakim jest uczta dla podniebienia.

1. mąkę, 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i masło siekam na stolnicy jednocześnie mieszając.

2, gdy masło będzie posiekane na maleńkie kawałeczki  dodaję 4 żółtka i wyrabiam ciasto n gładko.

3. szarlotka z bezą 5przecinam ciasto na dwie części w proporcjach mniej więcej 3/4 i 1/4, zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 30-60 minut.

4. gdy ciasto się chłodzi przygotowuję blachę, dużą, prostokątną wykładam papierem do pieczenia, po czym zabieram się za przygotowanie jabłek. Po obraniu kroję na kawałki.

5.szarlotka z bezą 7 wyjmuję schłodzone ciasto i na tarce o dużych oczkach ścieram większy kawałek ciasta na przygotowaną blachę. Delikatnie dociskam ciasto do dna i boków. układam pokrojone drobno jabłka,  na wierzch ścieram mniejszy kawałek ciasta, również na tarce o dużych oczkach.

6. białka ubijam z pozostałym cukrem na sztywno! ubitą pianę wykładam na ciasto, wyrównuję i wstawiam do nagrzanego piekarnika.

Piekę w temperaturze 180 o C ok. 45 – 50 minut.

szarlotka z bezą 8

 szarlotka z bezą 9

 

 

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

1 Komentarz do “Szarlotka z bezą”

  1. avatar ciasto pisze:

    szarlotka

Zostaw odpowiedź

Komentarz