Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Szybki sernik z serków Danio

Gdy masz ochotę na sernik, ale taką, że sernik ma być już  i teraz i koniec. Lub gdy kupisz  dużo serków homogenizowanych i dzieciom się przejedzą. Powodów może być wiele by upiec chyba najszybszy sernik. Przy dobrej organizacji  przygotowanie ciasta idzie migiem, pieczenie nie trwa zbyt długo. Jedynym „utrapieniem” jest oczekiwanie na wystygnięcie. W naszym domu ciasto zaczyna znikać z blachy jeszcze ciepłe, jeszcze półpłynne. Nikt nie może się doczekać :)

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka

Masa:

  • sernik z danio 1600 g serków homogenizowanych Danio (waniliowych)
  • 1 szklanka cukru (można mniej)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń waliniowy
  • 2 białka ubite na sztywną pianę

Sposób przygotowania:

Najlepiej zacząć od rozpuszczania tłuszczu. Ja robię to w miseczkach metalowych postawionych na garnkach z gotującą się wodą. W  czasie gdy tłuszcz się rozpuszcza wsypuję wszystkie suche składniki na ciasto do dużej miski i mieszam, wbijam dwa żółtka, wlewam rozpuszczoną i lekko przestudzoną margarynę. Zagniatam ciasto. Ciasto może wyglądać jak kruszonka, nie musi tworzyć zwartej kuli. Wysypuję większość ciasta (zostawiam garstkę) na średnią tortownicę (mam kwadratową) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatam na dnie. Wstawiam do lodówki na czas mieszania masy.

sernik z danio 3Ubijam białka na sztywną pianę. Do miski przekładam serki z pojemniczków, wsypuję cukier i budyń, mieszam delikatnie, do czasu aż masa będzie gładka (nie będzie grudek budyniu). Wlewam roztopiony, przestudzony tłuszcz ciągle mieszając na małych obrotach miksera lub trzepaczką. Gdy tłuszcz połączy się z masą dodaję ubite białka. Mieszam.

Wyjmuję ciasto z lodówki i wlewam masę serkową. Posypuję pozostałym ciastem tak jak kruszonką po wierzchu.

Wstawiam do piekarnika. Piekę 40 minut w temp. 180 o C. Po upieczeniu odstawiam w chłodne miejsce !

Aby uzyskać ciekawszy smak można dodać budyń malinowy zamiast waniliowy.

Gdy jest ciepłe ciężko się kroi.  Nie jest to może prawdziwy sernik i krytycy wyśmieją ten przepis ale za każdym razem znika do ostatniej kruszonki a to jest miarą jego pyszności :)

sernik z danio 4

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

20 Komentarzy do “Szybki sernik z serków Danio”

  1. avatar Aneta pisze:

    Witam
    Mam pytanie , czy zamiast tego ciemnego ciasta na spód , mogę pójść na łatwiznę i dać zwykłe herbatniki ??? a na wierzch masę serową ? Pozdrawiam

  2. avatar Agnieszka Kowalska pisze:

    Nie próbowałam robić tego ciasta na herbatnikach. Masa jest dość wilgotna i zastanawiam się czy herbatniki zbytnio nie zmiękną.
    Ale do odważnych świat należy … trzeba by spróbować :)

  3. avatar Szybki sernik z serków danio pisze:

    Jakie są wymiary blachy?

  4. avatar Agnieszka Kowalska pisze:

    Ja piekę to ciasto na kwadratowej tortownicy 25 x 25. Próbowałam też na zwykłej blaszce 25 x 35, wtedy spód jest odrobinę cieńszy, ale ciasta starcza. :)

  5. avatar żuczek pisze:

    Jak ja chcę coś teraz zaraz to na pewno nie myślę że ciasto które mam po godzinie to szybkie ciasto :(

  6. avatar Aśka pisze:

    żuczek, nie cisto po godzinie tylko sernik po godzinie. Ten jest naprawdę „szybki”
    Nie ma tracenia czasu aż kruche ciasto schłodzi się w lodówce, odpada więc czekanie, nie ma też mielenia sera jak to jest w prawdziwym serniku.
    ten jest trochę oszukany ale za to naprawdę szybki.

  7. avatar Karolcia pisze:

    skusze sie na niedziele zrobię i przekaże wrażenia pzdr

  8. avatar Marysia 123 pisze:

    sernik jest super tylko to czekanie żeby wystygł.

  9. avatar zuza pisze:

    czy budyń ma być ugotowany czy tylko wsypany do serków

  10. avatar Krysia pisze:

    Budyń w proszku wsypany do masy

  11. avatar aneta pisze:

    a można dodać do sera np. kawałki brzoskwini z puszki albo wiśni z zalewy kompotowej?

  12. avatar Mariola pisze:

    Pyszny serniczek,:) ostatnio robiłam serniczek z jabłkami, wyszrdł równie pyszny.

  13. avatar nina pisze:

    piesci podniebienie i cieszy oko

  14. avatar grażka pisze:

    Witam mam pytanie czyli jakie produkty miesza Pni razem w miseczce na parze ? jestem zielona wstyd :(

  15. avatar Agnieszka pisze:

    W miseczce na parze rozpuszczam tylko margarynę. Pozostałe produkty mieszam osobno. Wszystkie ciasta piekę na Kasi lub na maśle. To jest na Kasi :)

  16. avatar Alicja pisze:

    A czy wyjdzie z mąki bezglutenowej?

  17. avatar Agnieszka pisze:

    Niestety nie wiem. Nigdy nie używałam mąki bezglutenowej.

  18. avatar Aga pisze:

    Witam
    A jak duzy ma byc budyń ( ile gram ?) dałam 1 z biedronki i masa budyniowa jest rzadka ;((

  19. avatar Lilka pisze:

    Witam wczoraj piekłam i zdecydowanie następnym razem dodam ser taki z wiaderka serki danio są bardzo rzadkie i nie piekłam godziny a 2 ze wzgledu na to, ze ser długo był płynny :)

  20. avatar irka pisze:

    jest pyszny!
    dałam serek z biedroniki taki w wiaderku 1 kg i 2 budynie. bałam się troche bo jak wyciagłam to był miękki ale na drugi dzien zastyglo wszystko!!

Zostaw odpowiedź

Komentarz