Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ciasto z dżemem (ekspresowe ciasto)

Przepis na ciasto czekoladowe, które nie może się nie udać. Uwielbiane przez dzieci ze względu na swój słodko – kwaskowy smak. Polecamy.

 

 

Składniki

  • DSC063682 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • pół szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka kakao

 

DSC06365Przepis na ciasto czekoladowe z dżemem.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć do natłuszczonej blaszki posypanej bułką tartą. Piec około 40 min.

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

 

DSC06369

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisał:

avatar

Redakcja to jednorazowy wpis wielu kobiet, które chciały w jakikolwiek sposób współtworzyć nasz serwis. Teksty sa zredagowane przez team autorów.

26 Komentarzy do “Ciasto z dżemem (ekspresowe ciasto)”

  1. avatar Aga pisze:

    Ciasto Pyszne Zjadłam ze smakiem

  2. avatar Kasia pisze:

    Przy proponowanej ilości dżemu w ogóle go nie czuć, za dużo oleju, wystarczy 1/4 szklanki, inaczej ciasto będzie „rozpuszczać się” w ustach

  3. avatar Wiktoria pisze:

    Ja też dałam więcej dżemu – cały słoiczek.
    Wyszło przepysznie.
    Polecam!

  4. avatar Ewelina pisze:

    a czy można inny dżem ??
    np truskawkowy ???
    bo akurat taki mam na stanie :)

  5. avatar Aśka pisze:

    Truskawkowy jest za słodki. Może masz powidła śliwkowe?
    Też pasują. Musi być coś kwaskowego.

  6. avatar Ewelina pisze:

    Zrobiłam wiecie z ty dżemem truskawkowym !! wcale nie był za słodki :)
    ogólnie nie miałam kakaoo i też był dobry :)
    dziś kupiłam już kakao i dżem porzeczkowy :D
    więc napiszę jak mi wyszło ( porównam smaki )

    Ps.czy wasze ciasta też wyszły takie pulchne ?

  7. avatar edyta pisze:

    ciasto przepyszne ! ja dodałam jeszcze do ciasta cztery jabłka pokrojone w kostkę , naprawdę super !!!

  8. avatar Katarzyna pisze:

    Dzięki Edytko, przy okazji spróbuję z tymi jabłkami

  9. avatar Jola pisze:

    Ciasto pycha!!! Tyle że ja zrobiłam z konfiturą z wiśni, całe owoce w środku… mniam…:)

  10. avatar Justyna pisze:

    a w jakiej temp pieczecie te ciasto ? dodam że przeważnie pieczę z termoobiegiem.

  11. avatar Agnieszka Kowalska pisze:

    Ja piekę w temp. 180 – 190 stopni bez termoobiegu.
    Ustawiam dolne i górne grzanie.

  12. avatar Patitka pisze:

    bardzo dobre ciasto z tym,że ja dałam cały słoiczek dżemu. Polecam, szybkie i tanie. :)

  13. avatar asia pisze:

    a mi chyba nie wyszło..zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, ciasto jest już ponad 50 min w piekarniku, a środek surowy!!

  14. avatar Karola pisze:

    Mnie ciasto zupełnie nie wyszło :(( środek surowy a właściwie to całe ciasto z wyjątkiem 2 milimetrow z wierzchu, ktory i tak sie troche przypalil. Polozylam na wierzch papier do pieczenia ustawilam grzanie od dołu i trzymalam w piekarniku łącznie ponad 1,5 h:/ moze dodalam za duzo drzemu? Jakieś porady?

  15. avatar Mama i córka pisze:

    Mamy podobny problem, ciasto w środku surowe, zbite. Co mogło pójść nie tak? Przepisu nie modyfikowalysmy :(

    • avatar Alice pisze:

      Tutaj chodzi o olej. Cukier nie rozpuści się w oleju. Też kiedyś zrobiłam ciasto, gdzie wymieszałam wszystkie składniki razem (był tam też olej). Wyszedł mi jeden wielki zakalec :P ale odkryłam, podczas robienia innego ciasta o podobnych składnikach, że gdy w oddzielnych miskach wymiesza się składniki suche (sypkie) i mokre (dokładnie, aby wszystko się połączyło w jedną masę), a następnie doda mokre do suchych, to po wymieszaniu ich, ciasto się udaje :) tak się miesza, m.in. składniki muffinek. Mam nadzieję, że pomogłam :) ;)

  16. avatar dora pisze:

    ja mam w przepisie 2 jajka, wcale nie miksuję, tylko mieszam łyżką, dżem daję taki, jaki mam akurat otwarty (z czerwonych owoców- ostatnio z porzeczek), wierzch smaruję czekoladą nutellą i posypuję wiórkami kokosowym, a piekę 50 min w temp. 150 stopni z termoobiegiem; zawsze jest takie, że „palce lizać”, chociaż nie jestem miłośniczką ciast

  17. avatar alexsia pisze:

    cos nie tak z proporcjami ? moje ciasto to sam zakalec tylko z wierzchu wylada normalnie a reszta to surowizna pomimo pieczenia godzinę. Co poszlo nie tak? moze tego oleju za duzo?

  18. avatar dorota pisze:

    Ja piekłam w 180 stopniach z grzaniem tylko od dołu , 65 minut i też bałam się że jest za lużne , dałam dzem wiśniowy. Wyszło pyszne i puszyste .

  19. avatar justyna pisze:

    Witam. Własnie pokroiłam to ciacho. Powiem tak przepis bardzo prosty i szybki. Wszystko według przepisu zrobiłam tylko dżem dałam wiśniowy. Cisto pieknie wyrosło. Sprawdzałam wykałaczką czy upieczone ni na niej nie było. Ale … no właśnie. Zaczęłam kroić i wtedy się rozczarowałam. środek ciasta niestety pływa nie upiekł się w ogóle. Nie wiem co jest przyczyna. W smaku upieczone jest przepyszne, choć z polewą za słodkie.

    Jutro zrobię jeszcze raz z dżemem porzeczkowym zobaczymy może to coś zmieni. Może ktoś podpowie co mi źle poszło.

  20. avatar sabina pisze:

    według mnie rewelacja placek wszystkim smakował i jest bardzo prosty w wykonaniu ja robię z podwójnych składników na dużą blachę

  21. avatar justyna pisze:

    Hejka wszystkim.
    Właśnie mam ciasto w piekarniku to już moje trzecie :)
    najlepiej mi smakuje jednak z tym porzeczkowym dżemem bo daje takiego ekstra smaku i nie nie jest wtedy za słodkie. I czas pieczenia wydlużyłam do 50 minut góra dół i termoobieg razem, Polecam na prawdę szybko się robi i nie jest drogie :)

  22. avatar Dorota pisze:

    Ciasto pyszne:). Piekłam 50 minut w temp. ok .185stopni w piekarniku gazowym. Oddzieliłam mokre i suche składniki, a następnie połączyłam. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Ciasto wyrosło duże i puszyste. Polecam:)

  23. avatar Jurek pisze:

    Pyszne ciasto. Piekłem w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut. Przy robieniu ciasta oddzieliłem składniki suche i mokre, później to wszystko połączyłem i dałem zamiast dżemu taki produkt z Pińczowa fantazja śliwkowa, jest on robiony z dodatkiem wanilii i kakao. Ciasto wyszło wspaniały, dziękuję za przepis.

  24. avatar Ania pisze:

    Ciasto jest pyszne. Właśnie piekę drugi raz. Za pierwszym razem miałam problemy opisane wyżej czyli surowy, pływający środek ale włączyłam termoobieg na dól i potrzymałam ok 30 minut dłużej i wyszło :D
    Tym razem oddzieliłam składniki suche od mokrych wymieszałam i później połączyłam. Teraz czekam na to az ciasto się upiecze :-) pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Komentarz