Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, bardzo popularne nie tylko na wschodzie kraju.

 

 

Ciasto

35 dag mąki

1 jajko

sól

około 1/8 l wody

4 dag masła

 

nadzienie

80 dag ziemniaków

20 dag sera białego (twarogu)

5 dag cebuli

3 dag tłuszczu

sól

pieprz

Ziemniaki myjemy , gotujemy a następnie obieramy. Przepuszczamy przez maszynkę razem z serem do tego dodajemy cebulę obrana i pokrojoną w kostkę, usmażoną na złoty kolor. Masę ziemniaczaną serową ucieramy dokładnie ,a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie ciasta na pierogi 

Mąkę przesiewamy na stolnicy wbijamy jajko , dodajemy sól, wodę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na części, przykrywamy miseczką aby ciasto nam nie wysychało. Każdą część rozwałkowujemy na dość cienkie ciasto, wykrawamy krążki o średnicy 5cm. Na środek krążka nakładamy łyżeczką farsz i składamy na pół, zlepiamy dokładnie brzegi tak aby farsz nie dostał się na brzegi bo wówczas łatwo pękają i rozgotowują się.

Zlepione pierogi układamy i przykrywamy ściereczką aby na nie wysychały. Do wrzącej osolonej wody partiami wrzucamy pierogi. Gdy podpłyną do góry gotujemy jeszcze 2-3minuty i wyjmujemy je cedzakiem. Przelewamy je gorąca wodą , odsączmy i układamy na półmisku. Polewamy tłuszczem.

Możemy podać je ze śmietaną lub okraszone skwarkami.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz