Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Domowa czekolada

Za czasów mojego dzieciństwa nie było tabliczek czekolady na sklepowych półkach. Dlaczego? Bo nic nie było!! Takie czasy. Czasami przed świętami można było kupić pseudo-czekoladę czyli wyrób czekoladopodobny. Ale uwierzcie mi na słowo: tego nie dało się jeść. Tak więc jedynym ratunkiem dla słodkolubnych było samodzielne przygotowanie tego specjału. Tradycyjnie w każdą sobotę wieczorem mama przygotowywała blachę domowej czekolady, tak by w niedzielę można było się od rana opychać

Składniki:

1/2 szkl. mleka

2 szkl. cukru

1/2 cukru waniliowego (opcjonalnie)

20 dag margaryny

5 łyżek kakao (lub więcej)

2 szkl. mleka w proszku

rodzynki, orzechy, herbatniki

Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier oraz cukier waniliowy, dodać margarynę (już nie gotować) dodać kakao i dosypując mleko w proszku miksować na jednolitą gładką masę. Orzechy posiekać, herbatniki pokruszyć, dodać do masy czekoladowej.

Przełożyć do foremki ii wstawić do lodówki. Jak zastygnie kroić jak ciasto w plastry lub w kostkę.

Ilością kakao oraz dodatkami możemy zmieniać smak czekolady dodając jej indywidualny charakter.

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz