Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Dynia marynowana

Jedna z czytelniczek poprosiła o przepis na marynowaną dynię. Dynia w occie jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Polecam!

 Składniki:

  • 1kg dyni dojrzałej ale twardej
  • ½ l octu 6%
  • 25 dkg cukru
  • goździki
  • cynamon

 

Dynię myjemy i obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miąższ. Następnie kroimy kostkę najlepiej tak 2 do 3 cm. Lekko ją obgotowujemy w wodzie i wyjmujemy. Z cukru i octu przygotowujemy zalewę – cukier zalewamy bardzo małą ilością wrzącej wody (1 szklankę) i po rozpuszczeniu wlewamy ocet i dodajemy goździki (parę sztuk) i pół łyżeczki cynamonu (nie koniecznie musimy dodać, kto nie przepada za cynamonem niech go nie dodaje).

Dynię wkładamy do słoików i zalewamy letnim syropem. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 30-45 min.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

2 Komentarzy do “Dynia marynowana”

  1. avatar Jagoda pisze:

    Serdeczne dzięki, o to właśnie mi chodziło.
    Wypróbuję!

  2. avatar Magda C. pisze:

    Ja też,
    Ja też.!!!

Zostaw odpowiedź

Komentarz