Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

 

 

 

 

 

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 10dag masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

 

 

Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, moczymy do momentu aż zmiękną, potem je odsączmy i kroimy. Wodę zostawiamy. Kapustę odsączmy i siekamy, następnie zalewamy wodą pozostawioną po grzybach do tego dodajemy grzyby i dusimy na małym ogniu. Z połowy masła i mąki robimy zasmażkę. Na reszcie masła szklimy cebulę i dodajemy do zasmażki a następnie łączymy z kapustą. Dusimy jeszcze 5-10 min.

Jeśli się okaże, że kapusta z grzybami zostanie nam po Wigilijnej kolacji, nie martwmy się, zawsze możemy dodać ją do świątecznego bigosu, tym sposobem nic się nie zmarnuje.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz