Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Karp po grecku

Dla wszystkich smakoszy karpia mamy przepis na karpia po grecku. W ciągu roku jemy rybę po grecku, w święta filety rybne warto zastąpić karpiem czy móc cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

 

 

 

Karp po grecku

  • 50 dag karpia (odgłowionego i wypatroszonego)
  • 2-3 łyżki oleju

Sos grecki

  • 2 –3 marchwie
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, cukier, pieprz

Karpia płuczemy,  filetujemy i kroimy w poprzek na kawałki około 4 cm. Solimy i smażymy z obu stron.

Sos

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Wkładamy do rondla na rozgrzany tłuszcz i chwilę zasmażmy. Następnie dodajemy 2-3 łyżki wody i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Na półmisku układamy warstwami: sos, ryba, sos, ryba, do wyczerpania zapasów.

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz