Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Karp saute

Karp jest fundamentem kolacji Wigilijnej. Bez karpia nie może być Wieczerzy. Nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami w ten jeden jedyny wieczór w roku jedzą smażonego karpia.  Przepisów na Wigilijnego karpia jest zapewne tyle, ile rodzin. W każdej rodzinie przyrządza się go zapewne troszeczkę inaczej. Poniżej mój przepis na karpia saute.

 

  • 1kg karpia
  • ¾ łyżki oleju
  • 3 dag mąki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • natka pietruszki

 

Karpia  skrobiemy z łusek i patroszymy, następnie dokładnie  myjemy. Dzielimy na dzwonka lub półdzwonka, solimy i posypujemy pieprzem. Oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Układamy na półmisku i dekorujemy talarkami cytryny i natką pietruszki.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz