Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Kluski z makiem

Kluski z makiem to jedna z podstawowych potraw Wigilijnych. Domowych klusek nie da się zastąpić żadnymi kupnymi. Natomiast masę makową możemy kupić lub przygotować samodzielnie.

 

 

Kluski

  • ½ kg mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • woda

 

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na grubość  0,5 cm, podsypujemy mąką aby nam się nie przyklejało do stolnicy następnie posypujemy na wierzchu  i kroimy paski o szerokości 4 cm i układamy jedne na drugim i kroimy wąskie kluseczki. Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy gorącą wodą. Łączymy z makiem.

 

masa makowa

  • 2-3 łyżki gotowej masy makowej
  • łyżka miodu
  • garstka rodzynek

 

Masę makową łączymy z miodem i rodzynkami.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz