Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Kompot z suszu

Na naszych stołach na co dzień królują kupne napoje. Warto więc chociaż w ten jeden dzień w roku przygotować coś innego. Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu z suszu. Kompot przygotowujemy łatwo i szybko. Polecam!

 

 

Składniki:

  • 15 dag suszonych jabłek
  • po 10 dag suszonych moreli, śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • około ½ szklanki cukru

 

Owoce płuczemy i zalewamy zimną wodą na około dwie godziny. Następnie gotujemy w tej samej wodzie co były moczone dodając cukier do smaku.  Gotujemy około 15min. Krótka lista składników i czas przygotowania potwierdzają łatwość przygotowania kompotu z suszu. 

Gdybyście jednak zapomnieli w trakcie przedświątecznych zakupów zaopatrzyć się w suszone owoce, możecie kompot przygotować z jabłek, rodzynek i suszonych śliwek.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

1 Komentarz do “Kompot z suszu”

  1. avatar Wiktoria pisze:

    Ja dodaję wszystkie suszone owoce, które mam w domu. Rok temu dałam daktyle i suszone banany. Trochę nietradycyjnie ale przepysznie. :)

Zostaw odpowiedź

Komentarz