Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

KRUPNIK

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Gorąca, pyszna, z dużą ilością warzyw pojawia się dość często w naszym domu.  Jest doskonała na zimowe, mroźne dni. Rzeczą najważniejszą jest dodanie odpowiedniej ilości kaszy , aby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba. Ważne jest zachowanie proporcji. Zachęcam do gotowania Krupniku :)

 

Składniki:

  • 3-4  skrzydełka drobiowe
  • 2 litry wody
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • Kawałek selera
  • 5-6  średniej wielkości ziemniaków
  • Kawałek pora
  • Natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • Ziarenka ziela angielskiego, pieprz ziarnisty
  • Sól, pieprz do smaku

 

  1. Skrzydełka myjemy i wsadzamy do garnka z zimną wodą.
  2. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i por.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut (zdejmujemy ścięte białko, które pojawi się na wierzchu).
  4. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę i seler. Umyte kroimy w większą kostkę i  dodajemy do wody. Gotujemy około godziny na małym ogniu.
  5.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę.
  7. Gotujemy krupnik do miękkości ziemniaków.
  8. Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kopru.

 DSCF1022

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie - kierunek Ekonomia specjalność Rachunkowość, kierunek Administracja II Stopnia – specjalność Administracja Finansowa

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz