Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Kulebiak

Kulebiak

 

 

 

 

Ciasto

  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 30 g margaryny
  • jajko do smarowania

 

Farsz

  • 1kg kapusty świeżej
  • 20g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • 2 jajka

 

Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy najlepiej na noc i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Cebulę zeszklić na oleju. Kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby odcedzamy i szatkujemy drobno lub mielimy w maszynce razem z kapustą. Dodajemy do tego usmażoną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajka gotujemy na twardo a następnie obieramy.

Ciasto

Z mleka, drożdży,  łyżki mąki i cukru przyrządzamy rozczyn. Zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy resztę mąki, szczyptę soli i rozmącone jajko. Łączymy wszystkie składniki. Następnie do tego dodajemy stopiony i lekko przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy nakryte do wyrośnięcia. Gdy zwiększy dwukrotnie objętość wykładamy na stolnice i wałkujemy prostokąt na grubość 1cm. Na środek nakładamy nadzianie wzdłuż dłuższego boku. Na farsz kładziemy jajko pokrojone w ćwiartki. Dwa dłuższe boki ciasta łączymy ze sobą ozdobnie zaginając. Następnie ciasto kładziemy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku 180-200stop. C około 40 min.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz