Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

 

 

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarnka pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • żelatyna

 

Do garnka wrzucamy umyte mięso, włoszczyznę oraz przyprawy. Zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.

Następnie wyjmujemy mięso i studzimy. Obieramy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Do foremek na spód wkładamy natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę (można dodać groszek konserwowy) na to kładziemy porcję mięsa i zalewamy wystudzoną żelatyną.  Wkładamy  do lodówki.

Sposób przyrządzenia  żelatyny

Odlewamy litr rosołu i rozpuszczamy zawartość torebki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz