Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Owsiane ciasteczka-dietetyczna słodycz

Śniadanie z płatkami owsianymi możemy jeść na wiele sposobów. Nie zawsze musi to być tradycyjny talerz mleka z płatkami. Tym razem proste i zdrowe ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych. Idealne do porannej kawki, herbatki…

 

 

 

Składniki :

  • 120 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii, wiórek kokosowych itp.(według uznania) 

1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.

2. Masło utrzyj mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodaj cukier, cukier wanilinowy  i ucieraj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajko, wymieszaj.

3. Do masy maślanej dodaj pozostałe składniki i wymieszaj łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta uformuj w rękach małe kulki, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj delikatnie (między ciasteczkami należy zachować odstępy). Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piecz przez około 17-20 minut (na funkcji góra-dół 180oC).

Udanych wypieków:)

2

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Ukończyła studia magisterskie na WPPKiA na KUL oraz studia I stopnia na kierunku Ekonomia, specjalność Rachunkowośc w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Ukończyła Studia Podyplomowe z zakresu Rachunkowości i podatków.

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz