Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Przepis na makowy sernik

Przepis na sernik. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na sernik. Istnieje wiele przepisów na sernik tak jak wiele jest  przepisów na ciasto z makiem. Z połączenia dwóch przepisów na ciasto upiekliśmy jeden makowy sernik. Jak nam wyszło?  Widać na zdjęciach. Jak smakuje? Pychota!!!

 

Na ciasto

v     1 ¼ szklanki mąki

v     żółtko

v     ½ kostki margaryny

v     ½ szklanki cukru pudru

 masa makowa

v     ½ kg maku

v     białko z 1 jajka

v     2 jajka

v     szklanka cukru pudru

v     aromat waniliowy

v     2 łyżki buki tartej

 masa serowa

v     1 kg mielonego białego sera

v     5 jajek

v     ½ kostki masła

v     szklanka cukru pudru

v     2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Przepis na ciasto

 Mąkę,  żółtko, margarynę i cukier puder mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie  ciasto zawinięte w folię wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki,  rozwałkowujemy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 200 stop C po czym schładzamy.

Przygotowujemy masę makową.

Mak sparzamy i odsączamy po czym mielimy go dwa razy. Następnie ucieramy go z cukrem pudrem oraz z żółtkami i dodajemy aromat i bułkę tartą. Dodajemy ubitą na sztywno pianę. Wykładamy na upieczone ciasto.

Przygotowujemy masę serową.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami,  dodajemy po łyżce sera. Ubite białka delikatnie łączymy z resztą masy serowej.  Masę serową wkładamy na masę makową. Ciasto pieczemy przez godzinę w temp. 180 stop. C.

sernik makowy

Napisał:

avatar

Redakcja to jednorazowy wpis wielu kobiet, które chciały w jakikolwiek sposób współtworzyć nasz serwis. Teksty sa zredagowane przez team autorów.

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz