Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Racuszki z dynią

Dynia jest warzywem sezonowym, warto więc w okresie jej zbiorów gotować, smażyć lub piec dania z dynią. Zamiast zwykłych placuszków lub racuszków spróbujmy przygotować racuchy z dynią.

 

Składniki:

  • 350g mąki
  • 1/2 l  mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 jaja
  • 300  g dyni
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko dodajemy jajka i startą na tarce dynię( miąższ)  wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę pod koniec dodajemy proszek do pieczenia.

Na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.

Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Dynię do racuszków możemy wcześniej  również odgotować. (Obieramy ze skóry wyjmujemy pestki, a miąższ kroimy na kawałki. Podlewamy niewielką ilością wody aby dynia nam nie przywarła do garnka. Kiedy będzie miękka miksujemy na gładką masę). I tak z przygotowanej  masy  z dyni również możemy zrobić racuszki. 

 

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

2 Komentarzy do “Racuszki z dynią”

  1. avatar Bożena pisze:

    DZIĘKI ZA PRZEPIS.

Zostaw odpowiedź

Komentarz