Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Ryba w ananasach

Ryba w ananasach jest idealnym daniem nie tylko na Wigilie, można ją z powodzeniem podawać na wszystkich rodzinnych spotkaniach. Potrawa wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Sposób przygotowania jest na tyle prosty, że każdy sobie poradzi. Czas przygotowania nie zabiera cennego czasu :)

 

Składniki:

  • 0,6 kg filetów rybnych np. z morszczuka
  • 3 średnie cebule
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier,
  • mąka

Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę, Ananasa z puszki (plastry) kroimy w kostkę.  Po usmażeniu ryby na tym samym tłuszczu przysmażamy cebulkę, dodajemy pokrojonego ananasa, zalewamy wodą i dusimy do czasu aż ananas będzie miękki. Dodajemy przecier  pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Dolewamy soku z ananasa by zagęścić sos (sok z ananasa zagęszcza sos zastępując mąkę). Na półmisku układamy usmażone ryby uprzednio kładąc trochę sosu z kawałkami ananasa. Na przemian kładziemy ryby i sos. Dekorujemy plastrami ananasa.

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz