Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Śledzie w pomarańczach

Na Wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponujemy śledzie w pomarańczach.

 

 

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych
  • ¾ szklanki mleka
  • pomarańcza
  • cebula
  • duże winne jabłka
  • duży kiszony ogórek
  • ¾ łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • pieprz czarny i ziołowy
  • sól

 

 

Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy je i osuszamy,  kroimy wzdłuż na paski. Pomarańcze,  jabłko, ogórek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawiamy solą, dwoma rodzajami pieprzu i cukrem. Nastepnie łączymy z owocami i warzywami. Paski zwijamy w kornet i spinamy wykałaczką . Kornety napełniamy farszem. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

1 Komentarz do “Śledzie w pomarańczach”

  1. avatar Grażyna pisze:

    Nigdy nie jadłam śledzi w pomarańczach ani innych owocach.
    Nie przekonuje mnie ta mieszanka smaków.
    Ale na zdjęciu wyglądają przepięknie.

Zostaw odpowiedź

Komentarz