Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa jest poza barszczem i zupą rybną najpopularniejszą zupą Wigilii Bożego Narodzenia.

 

 

  • Pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • Garść suszonych grzybów
  • Sól, pieprz
  • Łyżka śmietany
  • Makaron

 Grzyby moczymy w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny.(Najlepiej namoczyć i zostawić na noc). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie co były moczone. Gdy będą na pół miękkie dodajemy umyte warzywa. Gotujemy do męskości warzyw i grzybów. Solimy i pieprzymy do smaku. Zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem domowym lub kupnym.

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz