Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa rybna jest alternatywą dla osób, które nie przepadają za barszczem. Zupa rybna powinna przypaść do gustu osobą, które cenią sobie nie tylko smak ale również praktyczność. Dlaczego o tym wspominam? W okresie przygotować do wigilijnej kolacji ważna jest każda minuta czasu. Im szybciej wszystko ugotujemy tym prędzej będziemy miały czas na świętowanie w rodzinnym gronie. A tą zupę rybną gotuje się naprawdę szybko.

zupa rybna 1Składniki:

  • głowa karpia
  • 1-2 dzwonka karpia
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • łyżka śmietany

zupa rybna 2Sposób przygotowania

Wigilijna zupa rybna należy do prostych w przygotowaniu zup. Tak jak rosół nie wymaga wielu składników, jest jeszcze jedna cecha łącząca zupę rybną z rosołem, a mianowicie, domowy makaron.  Wigilijnej zupy rybnej NIE WOLNO podawać z kupnym makaronem.  Byłaby to profanacja.  Ale po kolei:

1. Przygotuj warzywa (umyj, obierz, pokrój), włóż do garnka z wodą i zacznij gotować (tak jak rosół)

2. Z karpia, którego za chwilę usmażysz, weź głowę i ewentualnie 1-2 dzwonka lub ogon. W zależności od ilości osób, które będą na wieczerzy wigilijnej. Im więcej kawałków ryby tym intensywniejszy jej smak

zupa rybna 33. Z głowy karpia musisz usunąć oczy, dobrze wypłucz i oczyść kawałki ryby.

4. Przygotowaną rybę włóż do wywaru warzywnego, który już się powinien zacząć gotować.

5. Gotuj na małym ogniu zbierając dokładnie „szumy”

6. Dopraw solą i pieprzem do smaku, można dodać odrobinę np. magi

7. Gdy ryba będzie ugotowana wyjmij ją, przecedź zupę przez sitko, z powrotem wrzuć przepłukane warzywa

8. Przed samym podaniem zupę należy doprawić śmietaną

zupa rybna 4Na talerzu przygotuj domowy makaron, posyp go posikaną natką pietruszki, nalej zupę. Jeśli zupę gotujemy na głowach karpia i dzwonkach to możemy „obrać” dzwonka i podać zupę rybną z kawałkami gotowanej ryby (pyszna).

Co ważne przy gotowaniu zupy rybnej? Z karpia nie ma prawie żadnych odpadków, wykorzystujemy całą rybę, poza tym gdy zupa się gotuje możemy smażyć pozostałą część karpia.

Wigilijną zupę rybną można też gotować na pozostałych po filetowaniu karpia ościach.

Spotkałam się z wieloma przeciwnikami tej zupy. Mam nadzieję, że kilku z nich udało  mi się dziś do niej przekonać. 

zupa rybna 6

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu ukończyła studia podyplomowe na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w zakresie Zarządzania funduszami strukturalnymi i prawa Unii Europejskiej

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz