Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Wigilijny Barszcz czerwony

Wigilijny Barszcz czerwony to podstawowe danie wieczerzy Wigilijnej.

 

 

 

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 80 dag buraków
  • 2 suszone grzyby
  • 25 dag włoszczyzny
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • łyżka cukru
  • łyżka octu winnego

 

Buraki dokładnie myjemy zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do garnka wlewamy około 6 szklanek  wody, dodajemy suszone grzyby i włoszczyznę, dodajemy sól i pieprz  i gotujemy około 40min. (uzupełniamy wodę). Do momentu aż warzywa i grzyby będą miękkie. Cebulę kroimy w krążki, przypalamy na patelni i dodajemy do wywaru. Ugotowane buraki kroimy w słupki lub ścieramy na grubej tarce i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy ocet winny i doprawiamy do smaku.

Możemy podawać z uszkami.

Napisał:

avatar

Absolwentka Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy Wydział Matematyki Fizyki i Techniki kierunek Edukacja Techniczno-Informatyczna

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz