Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Zupa z selerem naciowym

Bohater dzisiejszego przepisu jest warzywem bogatym w witaminy i związki mineralne, które wspomagają obniżenie ciśnienia krwi oraz mogą zmniejszać  ryzyko występowania niektórych nowotworów. Ze względu na to, że seler zawiera błonnik nierozpuszczalny, bardzo często jest on składnikiem diety odchudzającej.

 

Składniki:

  • 2 szt. średniej marchwi
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • zupa 31 mała cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • ¾ łodyg selera naciowego
  • Kość mięsna
  • Pół kubka śmietany
  • Gałązka lubczyku
  • Sól, pieprz
  • 2-3 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziele angielskie
  • Kostka rosołowa
  • Natka pietruszki-opcjonalnie

Do garnka włożyć kość/ udko (w moim przypadku była to kość wieprzowa), dolać wody (ok. 1,5l) i gotować na małym ogniu przez ok 40 minut. Wyjąć kość z garnka, dodać kostkę warzywną, liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk.

W między czasie umyć, obrać i pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Do wywaru dodać marchewkę i pietruszkę, a za niedługi czas (ok. 7 minut) dodać ziemniaki.

Przyprawić solą i pieprzem według uznania. Zagotować. Selera naciowego pokroić w drobne paseczki i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw. 

W oddzielnym naczyniu dobrze wymieszać  śmietanę z mąką (dodając do naczynia gorącej zupy z garnka). Wlać rozmieszaną śmietanę do zupy, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.

Dla zwolenników zielonych części warzyw, można dodać poszatkowaną natkę pietruszki.

zupa 2

Napisał:

avatar

Absolwentka Wydziału Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Ukończyła studia magisterskie na WPPKiA na KUL oraz studia I stopnia na kierunku Ekonomia, specjalność Rachunkowośc w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Ukończyła Studia Podyplomowe z zakresu Rachunkowości i podatków.

Brak komantarzy.

Zostaw odpowiedź

Komentarz