Nasz serwis internetowy może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić.
Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej.

Żurawina do mięsa

Moc żurawiny pochodzi z bogactwa jej składników. To prawdziwa kopalnia błonnika, witamin i soli mineralnych. Teraz można przygotować wykwintną żurawinę do mięsa, która cudownie smakuje, pachnie i wygląda. Na dodatek jest zdrowa, a przyrządza się łatwo i nie może się nie udać!

 

Składniki:

1 kg żurawiny,

pół kg twardych gruszek,

pół kg cukru.

Żurawinę płuczemy i przebieramy, wsypujemy do rondla o szerokim dnie, zasypujemy cukrem i gotujemy 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (ok.1cm) gruszki i gotujemy jeszcze ok., 15 minut, aż gruszki staną się przezroczyste i różowe. Wkładamy gorącą żurawinę do czystych słoiczków, szczelnie zakręcamy i gotowe.

Podajemy do pieczonego drobiu, mięs, pasztetów i serów. Pięknie wyglądają i smakują napełnione żurawiną połówki brzoskwiń.

żurawina 1

 

Napisał:

avatar

Absolwentka Nauczycielskiego Kolegium Języków Obcych i Filologii Angielskiej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Metodyk, językoznawca i nauczyciel dzieci i dorosłych.

6 Komentarzy do “Żurawina do mięsa”

  1. avatar andrzej pisze:

    chyba zaskoczę żonę i zrobię, przepis mega prosty a efekt pewnie pyszny :)

  2. avatar Sylwia pisze:

    z serkiem plesniowym na gorąco …pyszne!

  3. avatar Lidia pisze:

    :) nigdy nie robiłam żurawiny z gruszką chyba czas spróbować. A domowa jest najlepsza :)

  4. avatar Aga pisze:

    Chyba i ja się skuszę, przepis szybki a podejrzewam, że przepyszny :)

  5. avatar Kasia pisze:

    Pyszności!

  6. avatar Teatcher pisze:

    Uwaga! Sezon na żurawinę! Nie przegapcie!

Zostaw odpowiedź

Komentarz